DOPRAVA PRI NÁKUPE NAD 90 EUR V RÁMCI SR a ČR ZADARMO NAKUPUJ

ZÁKLONOVÉ POZÍCIE. PREČO BY STE ICH MALI CVIČIŤ?

Joga je jednou z aktivít, ktorej sa rady venujete aj v našich Athleeya modeloch, preto sme návrhu novej kolekcie venovali mimoriadnu pozornosť.
ZÁKLONOVÉ POZÍCIE. PREČO BY STE ICH MALI CVIČIŤ?

Joga je jednou z aktivít, ktorej sa rady venujete aj v našich Athleeya modeloch, preto sme návrhu novej kolekcie venovali mimoriadnu pozornosť. Aby vás nič netlačilo, všetko bolo dostatočne elastické a aj pri náročných jogových pozíciách ste zostali vždy šik. Odporúčame vám natiahnuť legíny Athleeya a vyskúšať po prečítaní tohto blogu záklonové pozície, ktoré preveria vašu kondičku a flexibilitu. Dnes vám ich priblížim a vysvetlím, prečo sa ich oplatí cvičiť. Vaša Petra.

Keď som písala o základných pozíciách jogy, spomínala som zlepšenie rovnováhy, uvoľnenie mysle a spevnenie tela. Tentoraz posuniem aj vaše hranice a predstavím benefity záklonových pozícií. Na fotkách vyzerajú mimoriadne efektne a jednoducho, priamo na jogamatke sa to tak nezdá. 😛

Keďže my v Athleeya milujeme výzvy, nenechajte sa zahanbiť ani vy! Zdieľajte vašu obľúbenú pozíciu na našom Instagrame. Záklonové pozície prinášajú celý rad benefitov. Otvára sa pri nich hrudník, posilňuje chrbtica a uvoľňujú sa chrbtové svaly. Záklony vždy cvičíme s nádychom, pretože sa pri nich rozpína hrudník. Tieto jogové pozície sú zdraviu prospešné, no rozhodne ich necvičte, ak máte problémy s chrbticou, s vysokým krvným tlakom alebo trpíte srdcovými ochoreniami. Rovnako sú nevhodné v tehotenstve alebo počas menštruácie.

Poďme na to! Aké sú benefity záklonových pozícií?

Plusy pre vaše telo: 

  • Zlepšujú flexibilitu a mobilitu chrbtice. Vďaka tomu majú pozitívne účinky aj na naše držanie tela. (Aj muži povedia, že keď sa nehrbíme, hneď pôsobíme vyššie, krajšie a najmä sebavedomejšie! ????)
  • Spevňujú brušné svaly, pri nádychu rozpínajú hrudník a zároveň tak zvyšujú kapacitu pľúc.
  • Uvoľňujú bolesť chrbta aj krku.
  • Cvičenie jogy vám pomôže sústrediť sa viac na vaše telo, čo sa prejaví aj v každodennom živote, či už pri čítaní knižky alebo sedení pri počítači. Vystretý chrbát a správne držanie tela sa tak pre vás stanú samozrejmosťou. (Dúfam! 😊)

Plusy pre vašu myseľ:

  • Uvoľňujú stres a napätie, a to nielen v tele.
  • Nabijú vás energiou. Dlhoročné jogínky sú presvedčené, že tak ako rozpínate telo, prúdi aj vaša energia, takže sa rozpína spolu s hrudníkom.
  • Otváranie hrudníka pri cvičení môže otvoriť vaše srdce aj v osobnom živote. Zo psychologického hľadiska si to predstavte takto: na jogamatke otvárate ramená a hrudník, v osobnom živote sa otvárate emočne. Rovnako ako v joge prekračujete svoje hranice skúšaním nových pozícií, ktoré vám nie sú zo začiatku úplne pohodlné, premietate tieto zážitky aj do súkromného života, naberáte odvahu a skúšate s väčšou sebaistotou prekonať rôzne životné situácie.

Ako sa motivovať k cvičeniu? Zariaďte si priestor podľa rád našej dizajnérky Slavky

Ktoré záklonové pozície sú moje obľúbené?

POZÍCIA HORE POZERAJÚCI PES

Pozícia hore pozerajúceho psa je menej náročná a ideálna pre začiatočníkov. Rozpína sa pri nej hrudník a predlžuje chrbtica. Nohy pri nej pevne ležia na podložke opierajúc sa o priehlavky, zatiaľ čo stehná sú tesne nad podložkou. Celý trup ťaháte smerom nahor. Je ideálne zaradiť túto pozíciu do jednoduchej každodennej zostavy.


POZÍCIA HOLUBÍ KRÁĽ

Pozícia je ťažká a vyžaduje si flexibilitu najmä v chrbtovej časti. Pri jej cvičení sa otvára hrudník a zároveň bedrové kosti. Naťahujú sa pri nej svaly dolných končatín a stimulujú sa aj panvové orgány. Holubí kráľ podporuje regeneráciu v oblasti bedier, uvoľňuje únavu a negatívne pocity, napomáha pri trávení.


POZÍCIA HOLUBÍ KRÁĽ VARIÁCIA

Táto pozícia je jednoduchším prevedením pozície holubí kráľ. Odporúčam ju vyskúšať najmä tým, ktorí si na plnú verziu ešte netrúfajú, no chcú aj takúto pozíciu zaradiť do svojho cvičenia.


POZICIA ŤAVA

Pozor! Toto je ideálna poloha po celodennom sedení v práci. Upravuje vaše nesprávne návyky, odstraňuje únavu, zbaví vás nahromadeného napätia a pomôže vám budovať sebadôveru a silu aj v bežnom živote.


Pri záklone je veľmi dôležité sústrediť sa na rovnováhu tela a zachovať tak stabilitu chrbtice. Jogínky veria, že pri pozíciách, v ktorých sa na svet pozeráte „hore nohami“, nachádzate nový pohľad aj na realitu a do vášho života tak vnášate nové perspektívy a kreatívne nápady. Nechajte sa inšpirovať touto jedinečnou pozíciou.

TIP: Nezabúdajte, že pri cvičení jogy vás môže vyrušiť akýkoľvek diskomfort a pokaziť tak váš progres. Preto je dôležité, aby ste sa cítili dobre vo svojej koži aj v oblečení. Athleeya je vyvinutá (aj) pre jogínky, pretože fixuje potrebné partie a zároveň dodáva pocit sebavedomia. Svoje o tom vie aj modelka Jeanette Borhyová. Pozrite sa, ako si užíva našu kolekciu.

POZÍCIA ŤAVA VARIÁCIA

Náročnejšia obmena pozície ťavy pre hravé jogínky, ktoré „ťavu“ (😬) považujú za bežnú súčasť svojej zostavy. Je pri nej dôležité držať rovnováhu a sústrediť sa na správne dýchanie.


POZÍCIA KOLESO

Jedna z obľúbených inverzií, pri ktorých je hrudník vyššie ako hlava, a tým pádom aj srdce vyššie ako myseľ. Upokojuje to naše srdce a zlepšuje cirkuláciu krvi. Zároveň nám, podobne ako iné záklonové pozície, pomáha bojovať so strachom a učí nás zachovať pokoj aj pri pocite nestability. Vedeli ste, že aj takto si môžete rozvíjať rovnováhu a učiť sa trpezlivosti? Táto záklonová pozícia je určená pre pokročilejších jogínov, ktorí zvládajú prechod do tejto polohy aj zo stoja. (Klobúk dole, dámy a páni!)


Neviete sa donútiť cvičiť?  Pozrite si našu novú kolekciu a motivujte sa farbami. 

Na čo si pri jogových pozíciách dávať pozor?

Pri záklonových pozíciách je veľmi dôležité dbať najmä na držanie chrbtice. V žiadnej z pozícií by ste nikdy nemali cítiť napätie v krčnej chrbtici. Pri cvičení nezabúdajte na správne dýchanie, ktoré je v joge dôležité. Nadychujte sa pri rozpínaní hrudníka, čo vám pomôže prehĺbiť záklon a uvoľniť krk aj chrbticu. Spevnite pri pozíciách nohy, aby ste uvoľnili spodok chrbta a predišli bolestiam v krížoch pri akejkoľvek pozícii.

Dôležitý TIP: Po záklonových pozíciách sa uvoľnite v jednej z predklonových pozícií. Po odcvičení záklonovej pozície sa chrbtica potrebuje opäť dostať do neutrálnej pozície, ideálnym spôsobom je preto po záklone prejsť opäť do predklonu. Preto napríklad po pozícii hore pozerajúceho psa prejdite do pozície dole pozerajúceho psa. Chrbtici tak zabezpečíte správnu rovnováhu a pocit stability.

POZÍCIA DIEŤAŤA

Univerzálnou uvoľňujúcou pozíciou je pozícia dieťaťa, ktorú môžete do svojho cvičenia zaradiť kedykoľvek. Táto nenáročná pozícia odstráni bolesti chrbta aj krku a pomôže vám získať rovnováhu v akejkoľvek fáze cvičenia.


Aké sú vaše obľúbené záklonové pozície? Zdieľajte vaše pózy a označte nás na fotke. Sledujte nás na našom IG.

Pridaj komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Získaj zľavu 10% na svoj prvý nákup


Buď prvá, ktorá sa dozvie o pripravovaných kolekciách, špeciálnych akciách a novinkách zo sveta Athleeya.
Prihlás sa na odber noviniek!

Loading...